Στήριξη και προώθηση παραγωγής βιοντίζελ στην χώρα μας

Στήριξη και προώθηση παραγωγής βιοντίζελ στην χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 2412/25.07.08

Προς Υπουργό

Ανάπτυξης

Η στήριξη και προώθηση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, αποτελεί τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απαραίτητη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος και των πηγών ενέργειας του πλανήτη, αλλά και τη στήριξη της γεωργίας.
Στην χώρα μας οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών ελαιοκράμβης και ηλίανθου. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας για τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα, στην Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε βιοκαύσιμα, θα πρέπει να αναπτυχθεί η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε περίπου 4 εκατ. στρέμματα, τη στιγμή μάλιστα που οι διαθέσιμες γι΄ αυτόν τον σκοπό εκτάσεις φθάνουν τα 6 εκ. στρέμματα και εκτείνονται σε 21 νομούς της χώρας.

Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα ενεργειακά φυτά και το βιοντίζελ κινδυνεύουν να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς η μη κατανομή ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ για το έτος 2008 δεν έχει πραγματοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους στα ελληνικά διυλιστήρια. Με δεμένα τα χέρια φαίνεται να είναι οι 10 εταιρείες παραγωγής και οι 4 εισαγωγικές εταιρείες, το σύνολο της παραγωγής των οποίων εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι 140.000 κ.μ.
Την ανησυχία, ωστόσο των εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ εντείνει και ο κίνδυνος απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς οι εταιρείες του εξωτερικού έχουν χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές, λόγω χαμηλότερου κόστους της πρώτης ύλης.
Επιπλέον, η πιθανή κυκλοφορία του βιοντίζελ Β99 αμερικανικής προέλευσης, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες σε ποσοστό 0.1% περιέχει κανονικό πετρέλαιο, αλλά εξάγεται ως καθαρό βιοντίζελ στην ευρωπαϊκή αγορά στην τιμή μάλιστα που οι ευρωπαίοι παραγωγοί αγοράζουν τις πρώτες ύλες, προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες, καθώς καθιστά την ευρωπαϊκή παραγωγή μη ανταγωνιστική σε σχέση με την αμερικανική.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προωθήσει και να στηρίξει την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στη χώρα μας;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να διευκολυνθεί η διάθεση της παραγωγής των εγχώριων εταιρειών σε αυτούσιο βιοντίζελ στα διυλιστήρια και πως προβλέπεται να στηρίξει την ελληνική παραγωγή, ώστε να είναι ανταγωνιστική στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης της αγοράς;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις καταγγελίες σχετικά με την καθαρότητα του βιοντίζελ Β99 αμερικανικής προέλευσης;

Απάντηση Υπουργείου